27 Kwietnia 2024 08:54:44
Dziś jest dzień
·Dziś jest:

Imieniny obchodzą:
Felicja, Anastazy, Marcin, Zyta, Piotr, Teofil, Andrzej, Kanizjusz, Bożebor
Wschód słońca: 5:07
Zachód słońca: 19:48
·Dzień trwa:
14 Godzin 40 minut
KWIACIARNIA ZAPRASZA
Zobacz nową ofertę !!
Z VHS na DVD, PENDRIVE
Uchroń swoje filmy z wesela, komunii i uroczystości rodzinnych nagrane na kasetach magnetowidowych VHS przed zniszczeniem . Kliknij a dowiesz się wiecej
Foto z Newsa
OGŁOSZENIA
Sprzedam samochód dostawczy Citroen Berlingo 1,6 HDI
Tel.602 883 747
Kliknij w zdjęcie - zobacz ofertę
.
.
.
                                       
Transmisje Sesji Rady Gminy
Transmisje Sesji Rady Gminy Kąkolewnica... 2018 - 2023 . Transmisje Sesji Rady Gminy Kąkolewnica... 2023 -
Rozkład Jazdy
Rozkład jazdy BUS
Kąkolewnica
.
                                                                                                                                                      
Rozkład jazdy PKP
Radzyń Podl.
Aktualnie online
· Gości online: 1

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24
· Najnowszy użytkownik: Kinga












Statystyki
KORZYSTANIE Z TREŚCI
Kopiowanie ze strony, przetwarzanie i rozpowszechnianie w całości lub w częściach materiałów,zdjęć i filmów bez zgody stanowi naruszenie praw autorskich.
Sprawdź, jak świętować bez wyrzucania jedzenia do kosza
Święta to czas spotkań z bliskimi, suto zastawianego stołu i… ton zmarnowanego jedzenia. Statystyki alarmują – ponad połowa społeczeństwa przygotowuje więcej niż jest to konieczne. A gdyby tak w tym roku podejść do Wielkanocy z rozsądkiem? Tak, aby jak najmniej żywności wylądowało w śmietniku.
Marnowanie żywności to problem, który dotyczy nie tylko obszaru ekonomii, ale też etyki i ekologii.Wyrzucanie jedzenia jest niewątpliwie stratą pieniędzy. Według danych Federacji Polskich Banków Żywności jeszcze przed okresem podwyżek cen w 2022 roku przeciętna czteroosobowa rodzina w ten sposób uszczuplała swój budżet o 2,5 tys. złotych rocznie.Z drugiej strony, złe wykorzystywanie artykułów spożywczych przez konsumentów z krajów wysoko rozwiniętych jest po prostu nieetyczne.Pomimo globalnej nadprodukcji,miliony ludzi na całym świecie wciąż borykają się z problemem niedożywienia. Dane Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ) wskazują, że w 2022 roku było ich 925 mln – to prawie dwa razy więcej niż liczba mieszkańców Unii Europejskiej.
– Wyrzucanie jedzenia to nie tylko marnowanie pieniędzy, ale także cennych zasobów. Często zapominamy o tym, że do wytworzenia żywności niezbędna jest energia, woda i paliwo do transportu, przykładowo do wyprodukowania jednego bochenka chleba potrzeba aż 462 litrów wody.To długi proces rozpoczynający się już w momencie upraw zboża, które pochłaniają ogromne ilości tego zasobu.Kolejnym etapem jest dostarczenie zboża do młyna, a następnie do piekarni – co wymaga zużycia paliwa, by ostatecznie pieczywo mogło trafić do naszych domów – podkreśla Lisa Scoccimarro, liderka Akademii Ekologicznej Amest Otwock.
Kto marnuje żywność?
Mogłoby się wydawać, że najwięcej artykułów trafia do kosza w gastronomii, handlu, transporcie czy na etapie produkcji. Okazuje się jednak, że niechlubny rekord bijemy w naszych gospodarstwach domowych. Statystyki wskazują, że to właśnie konsumenci wyrzucają do śmietnikaaż 60 proc. wytworzonej żywności.
– Polacy marnują jedzenie nie tylko od święta. Według Banków Żywności w Polsce na składowiska odpadów trafia ok.4,8 miliona ton żywności rocznie. Najczęściej lądują tam: owoce (38 proc.), warzywa (36 proc.) i wędliny (32 proc.). Ponadto, aż 52 proc. badanych przyznaje się do wyrzucania chleba– mówi Lisa Scoccimarro, liderka Akademii Ekologicznej Amest Otwock.
Jak świętować z głową?
Po pierwsze, starannie zaplanujmy ilość przygotowywanego jedzenia i dostosujmy ją do liczby zaproszonych gości.Będzie to pomocne w stworzeniu listy zakupów, dzięki której nie kupimy niepotrzebnych produktów. Przed wizytą w sklepie, warto sprawdzić jakie składniki znajdują się już na kuchennych półkach. Bardzo ważne jest też, by regularnie kontrolować stan lodówki i zadbać o właściwe przechowywanie nabytych artykułów – w ten sposób znacznie wydłużymy czas ich przydatności do spożycia.
A co zrobić z nadmiarem świątecznych potraw? Świetnym sposobem na uniknięcie marnowania żywności jest skorzystanie z jadłodzielni, której idea opiera się na food sharingu, czyli po prostu dzieleniu się jedzeniem. Warto pamiętać, że żywność, która tam trafia musi być pełnowartościowa, w terminie przydatności do spożycia.

Dominika Bruździak Biuro Prasowe Amest
KOPIOWANIE I ROZPOWSZECHNIANIE BEZ ZEZWOLENIA ZDJĘĆ JEST ZABRONIONE !!
Kopiowanie i rozpowszechnianie bez właściwego zezwolenia zdjęć i filmów ze strony jest zabronione. Naruszenie praw autorskich będzie skutkowało odpowiedzialnością karną, określoną w przepisach prawa
CENY PALIW - kliknij
Ceny paliw w Kąkolewnicy
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Zobacz ofertę - kliknij
Zapraszamy na zakupy
Zobacz gazetkę - kliknij
Bar PIXEL Zaprasza
Kliknij - zobacz menu i zamów!
Odbiór odpadów w 2024 r.
Kąkolewnica z góry - WIDEO
Spacer po Kąkolewnicy
Kąkolewnica w Google Street
View - kliknij w zdjęcie
Kąkolewnica z góry - ZDJĘCIA
Film Promujący Kąkolewnicę
Kliknij - zobacz film
Promocja Kąkolewnicy
Odnawianie fotografii
Odnawianie starych zniszczonych fotografii
Kliknij a dowiesz się więcej